Tietopankki

Vieraslajit

Vieraslajien torjunta edistää luonnon monimuotoisuutta.

Maa- ja metsätalousministeriön määritelmän mukaan “vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.” Haitalliset vieraslajit uhkaavat luonnon monimuotoisuutta myös Suomessa, ja niillä voi olla niin taloudellisia kuin terveydellisiä sivuvaikutuksia. 

Vieraslajien torjumisen tavoitteena on alkuperäisluonnon ja uhanalaisten lajien turvaaminen sekä muiden vieraslajien aiheuttamien haittojen ehkäiseminen.

Eloisa Espoo -toimenpideohjelmassa torjutaan kartoitettuja vieraslajiesiintymiä niin kaupungin viheryksiköiden toimesta kuin myös talkoovoimin.

Ohjeet


Vieraslajien torjuminen riippuu lajista. Esimerkiksi jättipalsamia voidaan torjua omatoimisesti seuraavia ohjeita noudattaen:

  1. Havaitessasi vieraslajiesiintymän voit ilmoittaa siitä Espoon viheryksikölle Crowdsorsa-mobiilipelissä, jossa pelaajat merkitsevät havaitsemiaan Espoon vieraslajiesiintymiä kartalle. Kustakin havainnosta maksetaan yhden euron palkkio. Kartoituksessa ovat mukana vain laajemmat kaupungin alueella sijaitsevat kohteet. Ne selviävät Crowdsorsa-sovelluksesta. Sovellus on englanninkielinen, mutta ohjeet ovat suomeksi.
    https://crowdsorsa.com/
  2. Viikkoa myöhemmin peliin avautuu myös vieraslajien torjuntatehtävä, johon lisätään kitkettäviksi löydetyt esiintymät. Palkkion suuruuden peli määrittää kitketyn alueen koon perusteella.
  3. Omatoiminen luonnonvaraisten vieraslajien hävittäminen on laillista, ja kaupunki myös kannustaa siihen. Niitä tai kitke kasvi juurineen toukokuussa tai aikaisin kesäkuussa ennen kasvin kukintaa. Kohteesta riippuen torjunta suoritetaan käsin kitkemällä tai niittämällä viikatteella / trimmerillä. 
  4. Torjunta toistetaan kahdesti kauden aikana jotta havaitaan myöhemmin itäneet tai huomaamatta jääneet yksilöt.

Sinua voisi kiinostaa