Niityt tarjoavat ravintokasveja pölyttäjille.
Niitty on olennainen osa suomalaista perinnemaisemaa, jonka merkitystä ei ole täysin tiedostettu. Niityt tarjoavat monilajisen ja rikkaan elinympäristön niin kukille, hyönteisille kuin linnuillekin. Monet uhanalaiset perhoslajit ja myös ihmiselle elintärkeät pölyttäjät viihtyvät niittymaisemassa. Myös rakennettuun ympäristöön perustettu niitty tukee monimuotoisen luonnon edellytyksiä.
Kuka tahansa voi perustaa niityn omalle maalleen aurinkoiselle paikalle, jolla ei ole kesäisin toimintaa. Niitty ei tarvitse suurta pinta-alaa vaan mahtuu pienempäänkin tilaan. Niityn perustaminen joutomaalle on kulttuuriteko perinnemaiseman hyväksi, mutta yhtä lailla pölyttäjät viihtyvät myös pieneen puutarhaan perustetussa niittynurkkauksessa.
Niityn perustaminen ei vaadi suuria maanparannustöitä. Niitty sopii läpäisevään, ravinneköyhään ja hiekkapitoiseen maahan – niin tasamaalle kuin rinteeseenkin. Niittyjä on eri tyyppisiä riippuen paikan kosteusolosuhteista ja ravinteista. Nämä tekijät määrittävät minkälainen siemenseos alueelle kannattaa kylvää. Niityn perustamiseen voidaan käyttää siemenkangasta tai kylvää erityinen niittykasvien siemenseos. Tietoja niittykasvien soveltuvuudesta erilaisille kasvupaikoille löytyy esimerkiksi siemeniä myyviltä tahoilta. Siemenet voi myös kerätä itse lähiympäristöstä.
Ohjeet:
- Päätä niityn paikka huolellisesti. Oman pihan tai kesämökin niitty kannattaa perustaa pihan kuivimmalle, valoisimmalle ja vähäravinteisimmalle paikalle.
- Aloita niityn perustaminen muokkaamalla maa esimerkiksi lapiolla kääntämällä. Monivuotisten rikkakasvien juuria kannattaa tässä yhteydessä poistaa maasta mahdollisimman paljon. Jos maa on ravinteista ja multavaa, sitä kannattaa ”köyhdyttää” sekoittamalla pintamaahan muutaman sentin kerros hiekkaa.
- Siemenet kylvetään maahan heinäkuun lopussa tai elokuussa. Suurille kedoille ja niityille kannattaa kylvää pohjakasviksi matalakasvuista heinää, kuten nurmirölliä. Tällöin rikkakasvit eivät pääse valtaamaan aluetta niin nopeasti. Kukkakasvit menestyvät paremmin jos siemenet kylvää erikseen pieniin laikkuihin, joihin ei tule laisinkaan heinän siemeniä. Kylvämisen helpottamiseksi pölymäisen pienet siemenet voi sekoittaa esimerkiksi sahanpuruun.
- Kuivalla säällä siemenet voivat tarvita kastelua itääkseen.
- Uudelta niityltä poistetaan yksivuotisia rikkakasveja tarpeen mukaan. Jos rikkakasveja on oikein paljon, voi koko kasvillisuuden niittää alas ennen siementen kypsymistä ja haravoida kasvijätteen pois.
- Tulevina vuosina suurimman osan ajasta voi käyttää niityn ihasteluun ja tarkkailuun. Hoidoksi riittää niittäminen kerran tai pari kesässä, ja niittojätteen poiskerääminen.
Ohjeet: Suomen Luonnonsuojeluliitto
https://www.sll.fi/2019/05/31/perusta-pihaniitty/