Tietopankki

Pihat ja puutarhat

Myös kotipihalla voi edistää lähiluonnon hyvinvointia.

Oman lähiympäristön kuten kotipihan monimuotoisuutta voi tukea monella yksinkertaisella tavalla. Monimuotoisuutta voi helposti lisätä luomalla eliöille pesäpaikkoja ja istuttamalla ravintokasveja. Eri puulajit mahdollistavat  ja tukevat monien muiden eliölajien elinoloja. Esimerkiksi tervalepästä hyötyy eri tavoin monet sadat eliölajit. Pajuaidanteissa viihtyvät ja asustavat monet hyönteiset ja linnut. Risukasat ja puupinot tarjoavat pesäpaikkoja niin hyönteisille kuin pienille nisäkkäillekin.  Lisäksi niityt, heinikot ja pusikot tarjoavat niin ravintoa kuin suojaakin lukuisille erilaisille eliöille. 

Moni ajattelee, että vain vastaleikattu nurmi on hyvin hoidetun pihan tunnusmerkki. Pieni ”epäsiisteys” kuitenkin rikastaa elinympäristöä. Esimerkiksi monet ihmisen näkökulmasta rikoiksi miellettävät kasvit ovat ravintoa perhosille ja niiden toukille. Jos pihalla riittää tilaa onkin suositeltavaa jättää luonnontilaista ympäristöä, missä nämä kukkapenkkien tunkeilijat voivat kukoistaa. Luonnontilainen alue pienentää myös hoitotöiden määrää. Monet siemenet kelpaavat myös linnuille ja kypsyessään houkuttelevat niitä pihaan aterioimaan.

Internetistä löytyy tietoa erilaisten pesälaatikoiden ja pönttöjen rakentamisesta linnuille, lepakoille, siileille ym. eliöille. Eri ravintokasvien suhteen löytyy myös paljon tietoa ja valitsemalla pihapiiriin oikeat kasvit voi pihalle saada perhosia, kiitäjiä ja lintuja sekä muita eliöitä.

Omakotitaloalueet

Omakotitalon pihan kasvivalinnat voivat tukea luonnonvaraisia eliöitä tarjoamalla ravintoa ja pesäpaikkoja. Suosi kasvivalinnoissa paikallisia kantoja ja puulajeja. Pihalle voi jättää lahopuuta ja hoitamattomia alueita hyönteisten turvapaikoiksi. Pihan puihin voi asentaa linnunpönttöjä ja kukkapenkkeihin istuttaa perhoskasveja. Puiden lehdet voi jättää syksyllä haravoimatta ja jättää talventörröttäjät talveksi tarjoamaan siemeniä linnuille. 

Kerrostalot

Kerrostalojen pihoilla voidaan soveltaa samoja tapoja kuin omakotitalojen pihoilla. Mikäli piha-alue on pieni ja asfalttivaltainen, voidaan talon seinustalle asentaa linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja. Osan pihan viheralueesta voi niityttää ja suunnitella alueelle perhoskasveihin pohjautuvan kukkapenkin. Kerrostalojen pihoilla saattaa olla käyttämättömiä alueita joihin monimuotoisuustoimet voi kohdentaa. Piha-alueen puuston ikäjakaumaa on hyvä seurata ja puuston vanhetessa voi istuttaa puiden taimia ennakoivasti.

Sinua voisi kiinostaa